Wednesday, August 17, 2011

Tytöt ja pojat: osa 1 - perusasiat


Aloitan blogini oikein isolla jöötillä.
Sukupuoliroolit - erityisesti lapsille suunnattuina.

Osa 1 - perusasiat.

Mietitäänpäs nyt hetki, mitä eroa pienellä poikavauvalla ja pienellä tyttövauvalla on.
Poikavauva varmaan on rohkeampi? Ei. Tyttövauvasta jostain syystä on kauhean kätevä opetella ryömimään napapaidassa ja röyhelömekossa? No, eipä oikeastaan. No, ainakin poikavauvat tykkää autoista ja tyttövauvat pinkistä ja kukkasista! Ei vittu varmana.
Poikavauvan ja tyttövauvan ero on se, että vaipat falskaa vähän eri tavalla jännistä paikoista ja hoitopöydälle pissatessa toimintasäde on pojilla aika loistava - matto tai iskän naama on huomattavasti helpompi kastella pikku puutarhaletkulla.

Siinäkö se oli. Joo, siinä kaikki.

Enempää ei tarvitsisi sanoa tähän aiheeseen, mutta jauhetaan nyt vähän.

Avataan asiaa hieman:
Hormonit kyllä alkavat vaikuttaa ihmiseen jo sikiöaikana. Ihmiset myös ovat jo pienestä lähtien jossain määrin (epäkypsiä) seksuaalisia olentoja. Mutta ennen murrosikää eri sukupuolten väliset eroavaisuudet jäävät muutamien fyysisten erojen lisäksi mitättömän pieniksi verrattuna vaikkapa luonteenpiirteisiin tai synnynnäisiin tempperamenttieroihin yms.
Ei kai minun ihan oikeasti tarvitse kertoa teille, että suurimmaksi (valtavimmaksi) osaksi sukupuolierot ovat opittuja?
Sitten on tietysti vielä ne, jotka eivät fyysisestikään sovi tähän kahtiajakoon - mm. intersukupuoliset. Tai pikemminkin kahtiajako on se asia joka ei "sovi".

***

No comments:

Post a Comment